MITOS PEMAKANAN IBU SEMASA BERPANTANG
βBoleh ke makan ayam?
βSayur dan buah tak boleh makan sebab sejuk?
βMinum banyak air nanti urat kembang?
Terdapat banyak MITOS tentang pemakanan selepas bersalin ini
πNamun perlu diketahui setiap ibu perlu “try & error” tindak balas sesuatu makanan kepada badan sendiri kerana reaksi setiap badan individu adalah berbeza.
πDan setelah dikenalpasti jenis makanan yang badan ibu “tak tahan”. Perlulah diganti dengan sumber makanan lain dalam kategori yang sama.
πContohnya jika tak boleh makan ayam perlulah diganti dengan sumber lain seperti ikan atau daging.
πJika badan berangin makan sayur kangkung, banyak lagi sumber sayuran lain yang boleh diganti seperti sawi, lobak, kobis dan lain-lain.
πIanya berbeza dengan ALAHAN/ ALERGI.Jika dari sebelum bersalin memang ibu alahan dengan sesuatu jenis makanan, jadi perlu dielakkan juga ketika selepas bersalin.
FAKTA:
1. Pengambilan sayur dan buah amat penting semasa berpantang sebagai sumber vitamin, mineral, fitokimia dan serat.
βSerat amat penting untuk melancarkan pembuangan najis bagi mencegah masalah sembelit yang sering kali dialami oleh ibu yang baru bersalin.
βAntara pilihan sayur-sayuran yang boleh dimakan semasa berpantang adalah seperti sawi, lobak putih, pegaga, peria, dan kailan. βSelain daripada itu, sayur hijau juga merupakan sumber zat besi dan vitamin yang membantu mengekal dan meningkatkan sel darah merah dalam tubuh ibu lepas bersalin. βBuah-buahan seperti oren, betik, pisang dan epal juga boleh dimakan bagi membekalkan zat makanan yang sempurna.
2. Ikan/ ayam/ daging dan telur merupakan sumber yang baik bagi protein, vitamin dan mineral yang penting untuk memulihkan luka akibat bersalin samada luka vagina atau pembedahan.
Makanan ini juga membekalkan zat besi yang penting untuk pembentukan sel darah merah bagi menggantikan darah yang banyak hilang semasa proses kelahiran.
3. Ibu yang berpantang selepas bersalin juga perlu minum air secukupnya 6-8 gelas sehari. Pengambilan air yang mencukupi penting untuk memulihkan kecergasan badan, keseimbangan elektrolit dan mengawal suhu badan.
KESIMPULAN:
Amalkan pemakanan sihat
sukusukuseparuh semasa berpantang dan minumlah air secukupnya untuk mendapatkan semua bekalan zat makanan yang mencukupi bagi proses pemulihan dan untuk menjayakan penyusuan susu ibu.
πΌππππ ππππππππ ππππππππ π°πππ πππππππππ ππ, π°πππ πππππππππ, π°πππ ππππ π ππ πππππ2 & π·πΉπΆπ΄πΆ SCAN πππππππ, Sila Joinππ»ππ»ππ»
Telegram :
https://t.me/KLINIKTANAHMELAYUJELUTONG
FB group : http://www.facebook.com/kptmj
Instagram: https://www.instagram.com/klinik_perubatan_tanah_melayu
Twitter: https://twitter.com/kptmj96
#MOMMIESOHSEM
#KPTMJTERBAIK
#TANAHMELAYU
#5D6DSCANTERBAIK
#VAGINATIGHTENING